LA TORRE DEL CODINA
Vi elaborat a la Torre del Codina
A cavall dels segles XIX i XX, un insecte originari de l’Amèrica del Nord anomenat fil·loxera, que ataca les arrels de la vinya, va destruir la immensa majoria de plantacions europees.
A partir de llavors les noves vinyes que es planten, totes són amb peu americà, perquè aquest és resistent a la filoxera. Aquesta plaga doncs, va deixar sense vinya aquestes terres i el seu cultiu ja no és va tornar a recuperar.
La Torre del Codina fou fins llavors una explotació vinícola de gran importància. Així ens ho indica els dos gran cups de fermentació del most annexos a la casa i que es troben connectats amb el celler.
Fa uns anys, vam plantar poc menys de mitja hectàrea de vinya vora el camí de l’entrada de la varietat ull de llebre. Així novament, dels raïms de la Torre del Codina, hem tornat a fer vi cada any.
El procés d’elaboració és ben simple, es cull el raïm, el xafem amb la màquina que separa la rapa i el líquid resultant és el most dolç de raïm que amb la llavor i la pellofa que fermentarà en uns recipients d’acer inoxidable i que haurem de remuntar cada dia.
Normalment la fermentació dura tres setmanes, i llavors premsem el most i el filtrem i el tornem a deixar als recipients d’alumini.
Al cap d’un parell de mesos en què el vi ha, reposat i s’ha assolat, fem el transvasament i netegem els sediments que s’hagin dipositat al fons del recipient.
Al cap d’un parell de mesos més ja es pot començar a beure un excel·lent vi negre jove.